Autor: Mait Kraun • 31. mai 2019

Börs: kaubandussõda kukutab metalle; nafta odavneb

Nädala börsiuudised: kaubandussõda kukutab jätkuvalt metalle; vase fundamentaalnäitajad pakuvad metallile tuge; tina odavneb puudujäägile vaatamata; kuld tõusis kahe nädala tippu; nafta ja kütus odavnevad.
Nafta ja kütus odavnevad
Foto: Pixabay

• Kaubandussõda andis metalliturule tooni ka sellel nädalal – sisuliselt kõigi tööstusmetallide hinnad langesid, sest USA ja Hiina vastasseis teravnes. Vask jõudis madalaima tasemeni alates jaanuarist.

• Sellegi poolest on mitmete tööstusmetallide fundamentaalne pilt tugev ning kaubandussõja mõju kadudes võivad hinnad uuesti tõusma hakata.

• Kuld kallines, sest inflatsioonisurve USAs taandus. Nafta hind langes madalaima tasemeni alates märtsist ning kütusehinnad on lõpuks taanduma hakanud. Võib loota, et peagi näeme hinnalangust ka Eesti tanklates.

Kaubandussõda kukutab jätkuvalt metalle

Vase ja teiste tööstusmetallide hinnalangus jätkus ka sellel nädalal, põhjuseks jätkuvalt kaubanduspingete teravnemine.

Nimelt teatas Hiina asevälisiminister neljapäeval, et kaubanduspingete provotseerimine on “alasti majandusliku terrorismi” praktiseerimine. Nädala ütles USA president Donald Trump, et tema ei ole valmis kaubanduslepet Hiinaga sõlmima.

Selle kuu alguses pani USA musta nimekirja ka Hiina tehnoloogiafirma Huawei. Hiina andis aga märku, et võib muldmetallide eksporti USAsse piirama hakata. Praegu on Hiina muldmetallide turul domineeriv jõud.

“Tundub, et kõnelused on jõudnud patiseisu, olgugi, et midagi konkreetset pole edasiste kõneluste osas öeldud. Hiina viimased väljaütlemised ja tegevused viitavad sellele, et me liigume leppest pigem kaugemale,” ütles Capital Economicsi analüütik Ross Strachan.

Konflikt võib potentsiaalselt Hiina vasenõudlust survestama hakata. Hiina tarbib rohkem kui poole maailma toodangust, tänavu ulatub riigi nõudlus hinnanguliselt 24 miljoni tonnini.

Vase hind langes nädalaga kokku 1,8 protsenti, 5852 dollarini tonnist, mis on madalaim tase alates 4. jaanuarist.

Turul on siiski defitsiit

Teisalt on vase pakkumist piiramas mitmed asjaolud. Tšiilis on tootmiskatkestused ning paljude kaevanduste töötajad ähvardavad streikida. Zambias on poliitiline olukord teravnenud ning kaevandustel on probleeme elektrivarustuse tagamisega.

“Defitsiit saab olema suurem kui inimesed kaks kuud tagasi ootasid,” ütles üks fondihaldur, kes on keskendunud metallidega kauplemisele. “Seda on juba füüsilisel turul näha.”

BMO Capital Marketsi analüütik Kash Kamal ütles, et nemad prognoosivad tänavu rafineeritud vase puudujäägiks 270 000 tonni.

Tina varud langevad

Tina hind langes aga 3,2 protsenti, 18 740 dollarini tonnist, mis on madalaim tase alates eelmise aasta novembrist. Tina varud on tänavu tõusnud Londoni metallibörsil 60 protsenti, 2650 tonnini.

Tina varud on langenud väga madalale suuresti Hiina tõttu. Aprillis ulatus Hiina rafineeritud tsingi import 77 600 tonnini, mis on tänavu kõrgeim kuine näitaja. Eelmise aastaga võrreldes on tänavune import kasvanud 27 protsenti.

Kuna turul on puudus, siis hinnalangus ei saa kaua kesta – seda nii vase kui ka tina puhul. Tundub, et turuosalised on kaubandussõja tõttu üle reageerinud ning fundamentaalnäitajad on pigem kõrvale jäetud.

Ka investeerimispank Goldman Sachs märkis eelmise nädala raportis, et metallide puhul on praegu tekkimas hea ostukoht.

USA inflatsioonisurve taandumas

Kulla hind oli sellel nädalal aga kallinemas, sest USA inflatsioonisurve taandumine tekitas spekulatsioone, et Föderaalreserv võib siiski intressimäärasid langetada.

Kulla hind tõusis nädalaga kokku 0,5 protsenti, 1288 dollarini untsist, mis on viimase kahe nädala kõrgeim tase.

Teistest väärismetallidest odavnes hõbe 0,5 protsenti ning unts maksab 14,5 dollarit. Plaatina odavnes 1,9 protsenti ja pallaadium lisas 2,5 protsenti.

Nafta hinnad mitme kuu põhjas

Nafta hinnad langesid neljapäeval aga madalaima tasemeni alates märtsist, sest USA naftavarud langesid oodatust palju vähem. Samuti selgus, et USA naftatootmine tõusis uue rekordini, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta hind langes nädalaga 3,5 protsenti ja Brent kaotas 3,1 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 56,7 ja 66,7 dollarit. Tegemist on madalaima tasemega alates märtsist, WTI on mais langenud juba 8 protsenti.

Energia Informatsiooni Administratsioon (EIA) teatas neljapäeval, et USA naftavarud langesid 24. mail lõppenud nädalal 300 000 barreli võrra. S&P Global Plattsi küsitletud analüütikud ootasid languseks 1,4 miljonit barrelit.

Samuti tõusis EIA hinnangul USA naftatootmine eelmisel nädalal 100 000 barreli võrra, 12,3 miljoni barrelini päevas.

Rotterdami 95 bensiini hind langes nädalaga 2,7 protsenti, 710 dollarini tonnist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077